Sri Lanka december-februari

Den asiatiska gröna ön i stark utveckling. Vi avvaktar med datum men troligen tidigast januari 2022

Det är svårt att finna skönare klimat mitt i vintern än just på Sri Lanka. De gyllene sandstränderna, det rika djurlivet den vackra naturen och mitt i landet de flera 100 år gamla kulturella sevärdheterna. Landet är på väg att ta många 10-tals år i sin sociala och strukturella utveckling men ännu finns genuiniteten kvar.

Vi kommer att erbjudan boende vid havet under ca 16 dagar och däremellan mindre utflykter på ca 1-3 övernattningar. Helhetsprogram enligt nedan med flera besök till verksamheter för barn..

Du kan boka din egen resa med egen chaufför som det datummässigt passar dig. Hör dig för om priset!

Datum: Planeras till vintern 2022 pga Corona

Flygtider: I regel reser man över natten

Flygbolag; Emirates och Qatar Räkna med ca 6 tim + byte och sen 4,5 timmars resa

Även andra bolag flyger till Sri Lanka

Pris: Flyg från ca 5.500 kr

Dag för dag rundtur preliminärt

Nedan anges resmål vi kan komma att besöka efter vad gruppen önskar.

Våra olika projekt besöks:

Skolor. sjukhus barnhem.

Kommer du direkt från Sverige på morgonen hinner du vila upp dig till eftermiddagen när vi gör den första utflykten.

På beachen kan du många gånger köpa dig din schal som är ett lagom plagg i värmen. Dagarna håller runt 25-28 gr men kan ibland sticka upp högre. Fuktigheten finns men är inte så uttalad som i mer regnskogsrika trakter. Havsbrisen gör klimatet mycket skönt.

Övernattning västkusen

Månstenar är populära smycken i landet. Dessa och flera andra mineraler får du se när vi besöker mineralgrottorna.

Senare en flodtur där vi visas hur Sri Lankesiska kanelen som används till många medicinska krämpor.

Övernattning västkusten

Sköldpaddscenter

Sköldpaddscentret Kosgoda, där man inte bara ser till att återväxt sker, utan även tar hand om skadade djur och de med genetisk påverkan som inte klarar sig i havsmiljön.

Arten som funnits över 100 miljoner år är ständigt utsatt för vad människorna ställer till med. Än mer utdöende då flera kulturer dödar dem för kommersiella ändamål. I kläckeriet finns sällsynta arter. Här tar man även hand om sköldpaddor som pga. skador

Destination: Galle Fort förmiddag Distans: Ca 2 timmar (85 km)

Under förmiddagen en promenad i Galles gamla kvarter

Galle är känt för sina hårkammar av sköldpaddsskal(!) och träsniderier av ebenholts.

Följ gränderna, ta en titt på de vackra spetsarna, tygerna och vandra fram till fyren.

Galle en stad med många koloniala länder inblandade 1505 anlände en grupp portugisiska sjömän som var på väg till Maldivierna, men kommit på avvägar i en storm. Portugiserna byggde den första befästningen i Galle, kallad Svarta fortet, 1598, på en klippa som skjuter ut i havet och omsluter Galles hamn. Fästningen omfattade tre bastioner och en vallgrav. Sjösidan däremot ansågs osårbar och befästes inte. Från 1988 på UNESCOS världsarvslista

Galle föll i holländarnas händer in 1640. Befästningen utökades och förbättrades avsevärt under holländarna så att den omfattade hela halvön med totalt 14 bastioner. Stora delar av den gamla staden fick tydliga holländska drag med militära, administrativa, kommersiella och religiösa byggnader, avloppssystem och vägnät. Holländarna gjorde Galle till sin administrativa huvudstad på ön. Under 1700-talet nådde Galle en höjdpunkt efter det att vallar mot havet färdigställts 1729. Den befästa staden inrymde då 500 familjer, administration, handel och lager. 1796 lämnades Galle över till britterna en vecka efter det att Colombo fallit. Britterna genomförde en del modifieringar av fortet, men i stort sett fick fortet vara intakt och är därför en av de finast bevarade befästa städer som byggts av européer i Syd- och Sydostasien.

2004 vällde tsunamin in så långt som 5 km in i landet. 40.000 människor dog och mer än 2,5 miljoner fick sina hem förstörda.

Övernattning sydkusten

Naturens rike och den engelsk kolonialstad

Destination: Ella /Nuwara Eliya

Nu vänder vi kosan norr ut till mer sommarsvenska temperaturer.

Från Ella Gap I Bergen kan man en klar dag se ända ner till havet. Stannar till vid vattenfallet Rawana.

En av de mest ikoniska broarna i världen är Nine Arch bridge som byggdes av brittiska ingenjörer men fick färdigställas av byborna när britterna var tvungna att återvända till Europa för att delta i krig, besöker vi. Den

Kl 12:04 går tåget som går igenom den ymniga grönskan , djupa dalar och du skymtar högsta berget Adams peak.

Sen eftermiddag kommer vi till Nuwara Eliya som ligger i teplanternas rike och är uppbyggt i sann engelsk kolonialstil. Den mest intressanta byggnaden är Grand Hotell d

Övernattning Nuwara Eliya

Destination: Tea plantage & Tea fabrik

Resan går mot Kandy med ett första stop vid teplantage och tefabrik.

Destination: Kandy Distans: ca 3 timmar (80 km)

Kandy är numera ett världsarv, berömt för sitt rosa tempel, med Buddas tandrelik väl bevakad.

Kandy sjön byggdes 1807. Vi bor strax intill

Temple of Tooth Relik

Tandtempel besök. Se till att axlar och knän är klädda. Sri Dalada Maligawa .http://www.sridaladamaligawa.lk/ Hit valfärdar många buddister någon gång i sitt liv och stannar ofta en längre tid. Munkar arbetar i templet. Tandreliken efter Budda är väl förskansad i en låda/stupa i templet med det gyllene taket. Dörren öppnas ett par gånger /dag. Templet är också fullt av imponerande målningar och skulpturer.

Kandy höglandets huvudstad har fantastiskt mycket att erbjuda. Här finner man mycket kultur, historia, natur och en känsla av lugn. Kandy ligger bara 115km inåt landet från Colombo, men klimatmässigt är det stor skillnad på grund av att staden ligger 500meter över havet.

Kandy var huvudstaden i det sista singalesiska kungadömet, som föll mot britterna 1815 efter att ha stridit mot portugiserna och holländarna i tre århundraden. Det tog britterna 11 år att bygga vägen som länkar samman Colombo med Kandy, och arbetet slutfördes 1831.

Både staden och det omgivande landskapet är grönt och frodigt och det finns många trevliga promenader man kan gå som börjar i staden. Stadskärnan är relativt bergig och en fin blandning av gamla affärer, antik- och ädelstensspecialister, en livlig marknad och ett stort urval av restauranger.

Kandy är också populärt för den årliga paraden som kallas Esala Perahera, där en av de kistor som används för att täcka Sri Lankas viktigaste buddhistiska relik, Buddhas tand, bärs runt i staden. I paraden går traditionella dansare, trummisar, fanbärare av provinserna i det gamla Kandyanska kungariket och förstås även storslagna elefanter. Ceremonin hålls årligen i juli eller augusti och lockar stora skaror från alla delar av landet.

Kandyan dans

Rytmisk, siinerlig och trumrik föreställning på Kandyan Arts & Cultural Centre.

Dansare visar öns historia. Avslutas med ett jättelikt eldhav!

Övernattning Kandy

Destination: Pinnawela , Elfantuppfödningscenter Örtträdgård Botaniska trädgården

Pinnawela Elephant uppfödningscenter

Pinnawela Elephant orphanage startades av regeringen för att ta hand om elefantungar som övergivits eller förlorat sina föräldrar. En höjdpunkt är att ta del av den dagliga utfordringen av babyelefanterna och se dem gå ner till floden var dagens bad.

På väg till Botaniska trädgården besöks kryddträddgården Ranweli . Kända dofter sköljer över oss. Här finns t.ex kanelolja mot tand och öronvärk! Kanske tar du här en nackmassage med gårdens egna oljor

Royal Botanical Gardens Peradeniya

Royal Botanical Gardens i Peradeniya med över 2 miljoner besökare per år, har en ovanlig samling av tropiska exotiska träd och inhemsk flora . Över 4000 arter. Här finns även ett berömt orkidé hus. Ett nationellt herbarium förvaras här. 1750 började parken anläggas.

Övernattning Kandy

Dambulla Distans ca 130 km (4 timmar)

Batik tillverkning enligt gammal teknik. Dambullagrottorna

På väg stannar vi till i Matale Här ser du designerns penndrag, tygerna färgas och mönstren framträder för att i slutänden bli utmärkt batik till saronger, dukar och schalar.

Vidare norr ut till Dambulla, hjärtat i den kulturella triangeln

Till det berömda Golden Rock grottemplet. En helig pilgrimsplats under 22 århundraden.

I de 80 talet Dambulla grottorna finns flera muralmålningar och utsmyckningar från olika århundraden. Läs mer nedan från Allt om vetenskap: Vissa av de drygt 150 statyerna är skulpterade direkt­ i grottväggarna. Grottorna finns vid foten av ett 150 meter högt berg och de började användas någon gång under 100-talet före Kristus. Man kommer till grottorna via en sluttning på Dambullaberget och det är inte ovanligt att man stöter på några vänliga och nyfikna apfamiljer på vägen dit.

Några av de 153 Buddhastatyerna som finns i grottemplet. De vackra tak- och väggmålningarna täcker en yta av ungefär 2100 kvadratmeter.

Den gudomlige kungens grotta

I bara fem av grottorna finns det heliga buddistiska föremål. Av dessa är det tre som utmärker sig lite extra, främst då Den gudomlige kungens grotta. Den här grottan domineras av den drygt fjorton meter liggande statyn av Buddha, en av de figurer som skulpterats fram direkt ur berget. Den har målats om oräkneliga gånger, senast under 1900-talet. Vid statyns fötter står Ananda, som var Buddhas favorit bland lärjungarna och en mycket hängiven sådan. Vid huvudänden finns guden Vishnu som sägs ha använt sina gudomliga krafter för att skapa dessa grottor.

Den drygt 14 meter långa statyn av en döende Buddha. Vid sina fötter har Buddha sin trogne lärjunge som dessutom var Buddhas favorit.

De stora kungarnas grotta

Det här är den andra och största grottan, cirka 52 meter bred och 23 meter djup. Vid dess högsta punkt är takhöjden i grottan sju meter. Här finner man 16 stående och 40 sittande statyer av Buddha, dessutom statyer av gudarna Saman och Vishnu, som besökande pilgrimer ofta dekorerar med blomsterarrangemang. Här finns även en staty av kung Nissanka Malla, som år 1190 lät förgylla grottorna och 50 av statyerna. Kung Walagamba finns också avbildad här, på den plats där han åtnjöt en fristad under sin påtvingade landsflykt. På vänstra sidan av rummet finns en Buddha-staty som även den huggits fram direkt ur berg­väggen och är omgärdad av träfigurer. I den här grottan mynnar en droppande källa fram ur taket och vattnet härifrån sägs ha en läkande kraft. I taket kan man se temperamålningar som föreställer scener ur Buddhas liv, bland annat då han utsätts för den onde Maras frestelse, och Buddhas första predikan. Det är dock inte bara buddistiska målningar som täcker taket i grottan. Även viktiga händelser i Sri Lankas historia finns avbildade.

Fötterna på den liggande Buddhastatyn. Här syns blommor på golvet som besökare lägger ned i vördnad för Buddha.

Det stora nya klostret

Väggarna och taket i den tredje grottan målades betydligt senare, under kung Kirti Sri Rajasinhas regim mellan 1747 och 1782. En staty av kungen finns här för att visa tacksamhet och hedra hans minne. Han anses vara den som gjort mest för att återuppliva den tillbakagående buddismen. Även i den här grottan finns statyer av Buddha – 50 stycken. De två mindre grottorna, den fjärde och femte, är betydligt mindre och inte lika utsmyckade. Text Dambullagrottor: Mia Elisdotter

Övernattning Dambulla

Första huvudstaden Anaradhapura

En dag i buddismens tecken och dess mångåriga traditioner. Flera platser i området besöks.

Förmiddag: Sigiriya Distans: ca ½ tim (25 km)

Eftermiddag Mot havet Distans: ca 5 timmar

Tidig morgon 13 km norr ut till ett av de mest kända landmärkena i Landet Sigirya från 500 talet och kallad 'Fästning i himlen'. Byggdes av kung Kassapa och var hans säte i mer än 18 år. Sigiriyaklippan, även känd som The Lion Rock (ett UNESCO världsarv) stiger uppåt i 200 meter, Basen av berget är omgiven av en vallgrav med trädgårdar..

Stentrappor går upp för sluttningen till lejonets fot, vindlar vidare uppåt genom resterna av de lägre delarna av palatset och når en terrass som går sicksack längs kanten av ett stup. Berget ovanför denna terrass, känd som spegelväggen, var en gång prydda med fresker, arton är fortfarande synliga, men många har under årens lopp bleknat. Vid slutet av terrassen nedanför den högsta delen av berget öppnar sig terrassen och bildar en stor slottsgård.

Härifrån går klättringen till bergets topp via en modern järntrappa som går genom resterna av den ursprungliga tegelporten "Lejonporten", idag förfallen till två stora högar av tegelsten samt två lejontassar. Dessa är allt som återstår av ett stort huvud och fyra tassar tillhörande ett lejon, vars öppna mun en gång var entrén till det kungliga palatset. Vägen går vidare runt, över och uppför klipporna via en järntrappa, en ersättning för den ursprungliga tegeltrappan som försvann samtidigt som lejonhuvudet.

Trapporna slutar högst upp på berget, därifrån faller det övre palatset iväg neråt i svagt sluttande rader mot andra sidan av berget. Ruinerna av palatsbyggnaderna reser sig idag ungefär en halv meter ovanför bergets yta, men det som huggits ur i dess yta har klarat sig bättre, till exempel den kungliga tronen ovanför simbassängen som fortfarande finns kvar

Övernattning : Negombo

Baddorten Negombo,

en liten fiskeby, skön relaxad dag innan du åker hem under natten

Hemresa runt kl 02:00 6-jan söndag I Sverige senare under söndage

Mot Colombo Distans: Ca 1,5 tim)

Colombo City Tour till fots . Något du inte vill missa Harold är vår guide

Övernattning Negombo Distans : ca 1 timme (40 km)